21ви Март - СВЕТСКИ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ДАУНОВ СИНДРОМ

21ви Март е симболично одбран датум поради трите копии на 21-от хромозом (трисомија 21) што се присутни во клетките на лицата со оваа состојба. Симбол на Дауновиот синдром се шарени чорапи, а токму на овој ден се носат различни чорапи за да се истакне различноста поврзана со 21от хромозом.